Снимка: БГНЕС/ EPA

Престрелка близо до столицата на мексиканския щат Синалоа уби 19 заподозрени членове на банда, докато един лидер на местен картел беше арестуван, съобщи министерството на отбраната на Мексико, цитирано от Ройтерс.

Още по темата

Смъртоносната свада в понеделник се е състояла на около 7 мили (11 км) извън столицата Кулиакан на Синалоа, когато група от повече от 30 въоръжени мъже са стреляли по войници, според изявление на министерството.  В изявлението се казва още, че някои от заподозрените стрелци на картела са избягали от местопроизшествието, след като федералните агенти са отвърнали на огъня.

Задържаният е идентифициран като Едуин Антонио "N", фамилното му име не се споменава, както е типично за обвинените в престъпления в Мексико, и описан като местен лидер на фракцията на картела Синалоа, водена от легендарния му съосновател Исмаел "Ел Майо" Замбада .

Седем превозни средства и близо 30 огнестрелни оръжия, включително картечници, боеприпаси и военни жилетки и каски също са конфискувани.

Насилието пламна в щата на западното тихоокеанско крайбрежие след ареста в края на юли на Замбада, след като той бе откаран със самолет до писта в Съединените щати близо до град Ел Пасо, Тексас, и незабавно задържан от американски служители.

Гангстерското насилие, измъчващо Синалоа, се разглежда от анализатори по сигурността като вероятно противопоставящо двете фракции една срещу друга и се засили от началото на септември с около 200 убити и повече от 300 други, смятани за изчезнали, според официални данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase